Koputa puuta

- metsäaiheiset blogi-, Facebook- ja Twitter-sivut

Yrittäjä löytää metsän monet mahdollisuudet

| 0 comments

Kiikoisissa toimivan Tree Farmin pihapiiristä voi löytää oikean metsän tuotteiden tavaratalon. Sen valikoimasta löytyy muun muassa perinteistä sahatavaraa, erikoispuusta sahattua tavaraa, polttopuita, joulukuusia, visakoivuja ja riukuja. Unohtamatta järeitä laatumäntyjä, jotka toivottavat tervetulleeksi heti pihaan ajettaessa. Valinnanvaraa siis on! Yrittäjäpariskunta Jarmo ja Tuulikki Sirolalla on jo lähes 30 vuoden käytännön kokemus oman metsänsä tuotteista ja niiden markkinoinnista. Päätoimisia metsätalousyrittäjiä he ovat olleet 1990-luvun alkuvuosista asti. Metsätalousinsinööri Jarmo Sirola on jo pitkään puhunut erikoispuulajien ja metsän monien mahdollisuuksien puolesta. Vierailu Tree Farmilla herättää omassakin mielessä ajatuksen; tätähän voisin itse kokeilla!

Jarmo Sirola esittelee visakoivulankkua. Kuva: Sonja Nurmi

Jarmo Sirola uskoo, että monella metsänomistajalla olisi aikaa ja halua harrastaa metsässä ja samalla ansaita pientä lisätienestiä. Esimerkiksi pystykarsinta, tuohenotto tai alikasvosriukupuiden kerääminen ovat aloittelijoillekin sopivia harrastuksia. Täysiaikainen yrittäjyys vaatii sinnikkyyttä. Yhdessä yössä ei tapahdu ihmeitä, vaan tasaisen elannon hankkiminen perheelle vaatii vuosien ahkeran työn. Metsätilansa pinta-alaa Sirolan pariskunta on kasvattanut pikkuhiljaa vuosien varrella. Koska erikoispuiden ja metsätuotteiden asiakaskunta koostuu useista pienistä ostajista, on aktiiviseen näkyvyyteen panostettava. Jarmon motto markkinoinnissa onkin: Jos et näy, et ole olemassa.

Joulupuiden kasvatus vaatii yrittäjältä pitkäjänteisyyttä, sillä ensimmäisen tilin eteen on tehtävä yli vuosikymmenen hoitotyö. Joulupuumetsikön voi perustaa jo valmiiseen kuusen taimikkoon tai esimerkiksi pienelle maakaistaleelle tien varteen, jossa perinteisen metsätalouden harjoittaminen ei kannata.  Aluksi kannattaa aloittaa muutamalla puulla, jonka jälkeen näkee, kuinka paljon työtä joulupuun kasvatus vaatii. Varhaishoito, lannoitus ja leikkaus vaativat ajan lisäksi myös fyysistä kuntoa. Joulun lähestyessä myös havujen kysyntä kasvaa. Niiden kerääminen käy helpoiten kolmi-nelimetrisistä pystypuista. Sirola kannustaa käyttämään ulkomailta kuljetettujen leikkokukkien sijasta kukka-asetelmissa kotimaista havua. Sekin on lähituotetta ja edistää ekologista elämäntapaa, muistuttaa Jarmo Sirola.

Joulukuusen kasvatus vaatii kärsivällisyyttä. Kuva: Sonja Nurmi

Jarmo Sirola on kirjoittanut aiheesta myös kirjan, jonka Metsäkustannus julkaisi viime marraskuussa. ”Raidasta rahaa, kävyistä käteistä” rohkaisee näkemään metsän lukemattomat mahdollisuudet ja esittelee satoja tapoja ansaita. Sirola kannustaa aloittamaan lisätienestin keruun ensin muutaman tuotteen avulla, jonka jälkeen voi lisätä toimintaa hiljalleen – ehkä jopa kokopäiväiseksi metsätalousyrittäjäksi. Myös pelkkä metsäharrastaminen riittää antamaan iloa koko perheelle. Pensassakset ovat pieni hankinta siihen nähden, että jatkossa olohuoneessa komeilee itse kasvatettu tuuhea joulukuusi.

Tämän blogitekstin on kirjoittanut metsäneuvoja Sonja Nurmi Pirkanmaan metsäkeskuksesta.

Vastaa

Required fields are marked *.