Koputa puuta

- metsäaiheiset blogi-, Facebook- ja Twitter-sivut

Metsän merkitys

| 1 Comment

Metsä-sana on muodostunut suomalais-ugrilaisen kantakielen sanasta mecä. Eteläiset naapurimme pudottavat ä-kirjaimen pois eli heille se on mets. Karjalan kielessä metsä on mecchju ja pohjoissaamessa meahcci. Mutta mitä kaikkea se metsä suomeksi merkitseekään?

Kuva: Hannu Huttu

Eräässä sanakirjassa todetaan, että metsä-sana tarkoittaa puiden muodostamaa kasviyhdyskuntaa, tai aluetta, missä puita kasvaa suhteellisen tiheässä. Se voi tarkoittaa myös puustoa tai metsästämistä, esimerkiksi jänismetsää.

Suomen kielessä metsän merkitys näkyy. Erilaisille metsille ja kasvupaikkatyypeille on todella monia sanoja. Luin joskus väitteen, että eskimoilla on muistaakseni yli 40 sanaa kuvaamaan erityyppistä lunta tai jäätä. Suomeksi tähän ei ole kiinnitetty niin paljoa huomiota, mutta metsä kuuluu puheessamme! Suomen kielen yksi rikkaimmista taitaakin olla metsään liittyvä sanasto.

”Huhut kulkevat kulovalkean tavoin.” ”Arvauksesi meni pahasti metsään – suorastaan päin honkia.” Syksyn orastaessa mennään sienimetsään ja vähän myöhemmin sorsametsälle – keväisin suunnistusseurat järjestävät oravapolkuja, joilla uudet lapset oppivat suunnistamaan. Erilaisia metsiä kuvaillaan muun muassa sanoilla taiga, lehto, tiheikkö, männikkö, neva, ryteikkö ja soistuva. Ihan vain muutamia esimerkkejä mainitakseni!

Onkohan joku laskenut montako metsään liittyvää sanaa Suomessa onkaan? Tai edes organisaatioita, joiden nimessä on mainittu sana metsä? Metsähallitus, Metsäkeskus, Metsämiesten säätiö, Metsä Group, metsänhoitoyhdistys ja Metsälehti tulivat mieleeni ensimmäisenä – kommentoi, jos sinulle tuli lisää Metsä-organisaatioita mieleen!

Tämän blogitekstin on kirjoittanut metsämedianeuvoja Ulla Konkarikoski Suomen metsäkeskuksesta.

One Comment

  1. Ihan ensiksi tulee tietysti mieleen Metsänomistajat! Lisäksi sitten Metsänomistajien liitto ja Maa- ja metsätaloustuottajien liitto.

Vastaa

Required fields are marked *.